Барселона

Испания е страна която супер много харесвам - храната, хората, езика - и когато се отвори възможност да останем няколко дни в Барселона изобщо не се колебахме. Беше Февруари, нямаше ги нормалните тълпи от туристи най вероятно защото времето беше леко хладно, но пък според мен идеално за разходка. Бяхме си наели стая в апартамент на 10на минути от известната улица - La Rambla. Два дни изобщо не са достатъчни за да се разгледа Барселона, но ние не разполагахме с повече. Така че наблегнахме на основните забележителности - Сaграда Фамилия (Sagrada Familia), Парк Гюел (Parc Güell), Триумфална арка (Arc de Triomf), Статуята на Колумб (Columbus Monument). Бяхме си взели туристическа карта на града, така че ориентирането беше лесно. Принципно обикаляхме пеш, единствено до парк Гюел взехме автобус, защото беше доста далеч. Самият парк е страхотен, също е проектиран от Гауди и е част от ЮНЕСКО, като от горе се отрива прекрасна гледка към цяла Барса, а в дърветата навсякъде има папагали :)






За съжаление Саграда Фамилия все още беше в строеж както и ще бъде до 2032 година когато по план би трябвало да бъде завършена. Строежът на катедралата спира през 1926 г., когато Гауди умира. По време на строежа на Саграда Фамилия Антонио Гауди е толкова обзет от строежа на храма, че заживява в постройка в близост до него. Преди смъртта му е построена само една от кулите на храма, които по план са 12. Досега са построени общо осем.Въпреки всичко е впечатляваща.










Алеята покрай океана до статуята на Колумб е страхотна за разходка и почивка и пиене на бирички, а на който не му се почива си има и мол. Ние не сме фенове на пазаруването, така че мола от посетихме 'по необходимост' :) но пък отдадохме заслуженото на 'Estrella'-та под палмите.






Вечерта много искахме паеля и испанско вино, но въпреки че не беше сезон обиколихме доста заведения докато успеем да си намерим масичка за да седнем. Честно казано паелята във Аликанте която ядохме беше много по вкусна от тази, но пък виното беше страхотно. Докато обикаляхме по La Rambla не устояхме на изкушението да се помотаме из пазара. Добре че тъкмо бяхме хапнали иначе не знам как щях да устоя на вкусните изкушения - и все пак едно плодче за десерт не се сдържах и си купих :)  Другото което много ни хареса беше че продават нарязан 'hamon' (шунка ама няма нищо общо с нашата) в пакетчета като семки









За последно остана разходката в парка около тяхната 'Триумфална Арка' (имам усещането че във всеки туристичеки град трябва да има по една арка) Слънцето припичаше много приятно, папагалите се гониха около палмите а ние трябваше да хващаме самолет...


Коментари

Популярни публикации от този блог

Португалия

#Van life - с кемпер в Гърция - дългият път до Лефкада

Пирин: х. Вихрен - Тевно езеро - Спано поле - х.Синаница