на гости в Холандия

Решихме да разнообразим 'сивото' си ежедневие и да отскочим за няколко дни до Холандия на гости. Първата спирка след кацането в Айндховен беше Хага - там се подвизава Мишо, и е така добър да ни приюти за няколко дни. Страхотно време като за Април - не беше студено и даже малко се показва и слънчице. Няколко бързи спирки с влакчето и вече сме готови, багажа е зарязан в апартамента а ние се любуваме на града. По традиция първо се проверява какво предлага пазара на пиво от хмел - сериозни са тези холандци, бирите са по 10% че и повече. Само за ценители :)

Страхотно пролетно настроение в страната на лалетата


Държим да има разнообразие :)




Хага е страхотен град, страшно спокоен в сравнение с погълнатия от тълпи туристи Амстердам. В началото бяхме изумени от количеството хора каращи колело и от невероятната мрежа от велоалеи. Знаехме че в Холандия велотранспорта е на почит ама чак пък толкова. Разходихме се из центъра като не пропуснахме и панаира - имаха си зала с криви огледала, голям смях падна :) Времето мина неусетно в разходки с Мишо и сладки приказки и дойде ред на следващата цел - влакчето към Амстердам




Амстердам ни посреща с невероятни надписи и витрини - за всеки вкус по нещичко :) Там също сме на гости - на брат ми Георги. Голям кеф било да не ровиш из нета за забележителности, маршрути, билети и прочие. Направо като на почивка с личен екскурзовод се чувствах, а в Амстердам определено има какво да се види - освен така известните 'кофи-шопове'. Първоначално докато свикна как се ходи по улицата беше малко шок - само за малко да се разсееш и веднага рискуваш да те 'сгази' колоездач. Трика е да отскачаш настрани в секундата като чуеш звънец и да забравиш всякакви илюзии че ще те заобиколят. След няколко разходки по най-натоварената улица вече бяхме свикнали и ловко избягвахме всякакви препядствия.
 И да започнем с гъбки
 След това да продължим с Gay Cinema
Този магазин беше точно до киното от предната снимка... хммм
Страхотни гледки




Задължително града трябва да се види с лодка по каналите - съвсем различен изглежда, а и е голям кеф да поседиш, да се повозиш и да се насладиш на почивката. Амстердам беше пълен с туристи - може би се дължеше на това че точно тогава отриваха сезона в най известната им 'ферма' за лалета или може пък винаги да си има токова хора - кой знае. За късмет нито на лодките, нито на следващата спирка в музея на восъчните фигури сме чакали на опашки. Явно всички са тук за червените фенери и мацките които намигат иззад витрините. За музея на восъчните фигури бях доста скептична, но се оказа голямо попадение. Супер интересно са го измислили хората и има най различни 'зарибявки'. Има примерно отливка на дупето на Дженифър Лопес, или пък може да си направиш клипче с Чарли Чаплин (което за съжаление сме изтрили :()




Друго си е човек да се обади по червения телефон
Мона Лиза и Свети Георги :P
Добре че дойде изневиделица Спайдърмен че иначе нямаше да мога да си водя блога :)




За любителите на животни, посещение на зоологическата градина в Амстердам е задължително. Ние успяхме цял ден да се мотаме там - не знам как стана, времето просто отлетя. Разходка до стадиона на Аякс също е интересно разнообразие от лудницата в центъра, дори и да не сте кой знае какви футболни фенове, а и точно до стадиона има огромен спортен магазин с много готини неща на супер добри цени
Да не забравя -  да пиеш кафенце край някой от каналите е най-готиното начало на деня. След това си готов да извървиш километри и да направиш милион снимки. Като споменах снимки - имат супер много сгради, които са видимо наклонени на една страна. Доста ми стана интересно вътре как ли е, но нашата сграда си беше ОК и нямаше как да разбера. Фасадите на сградите също са интересни - те са много тесни, а навътре стаите са дълбоки, като причината била, че било невероятно скъпо да си правиш сграда заемаща голяма площ на тротоара и затова се строят така. Поради факта че няма как да се качат каквито и да е мебели по тесните стълби, всяка сграда си има кука на тавана, чрез която мебелите се издърпват до определения етаж и се вкарват  през прозореца.


 Сутрешно кафенце

Малко вечерни красоти

И да завършим с улицата на червените фенери :)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Португалия

#Van life - с кемпер в Гърция - дългият път до Лефкада

Пирин: х. Вихрен - Тевно езеро - Спано поле - х.Синаница