сряда, 9 декември 2015 г.

семейна разходка до Малта - част 1

Идеята беше супер - подарък за рожденните дни на нашите да е разходка до Малта. Само че толкова не съм се излагала никога от към организация - ама по закона на Мърфи, точно когато искаш всичко да е идеално, то се обърква. Бяхме наели апартамент, който по описанието в нета трябваше да намерим супер лесно, затова от летището се качихме на автобуса и слязохме в центъра на градчето. От там трябваше да са само 10 мин пеша. Е да ама не - започна се едно обикаляне напред назад с целия багаж, който и да питаме все различни посоки показва, телефона на хазяйката си дава свободно, а времето си лети...Абе ужас - поне 2 часа въртяхме из градчето, обиколихме го няколко пъти, докато най накрая към 12 през нощта благополучно стигнахме. Пълен провал на първия ден и разбираемо всички са в супер кисело настроение.
Добре че поне времето беше с нас - страхотно слънце, но без да е гадна жега. На светло нещата изглеждат доста по различно и вече с правилни упътвания наистина установяваме че сме на по малко от 10 мин от центъра. Снабдихме се със карти за градския транспорт и след бърз тест на местните ликьорчета сме готови да покорим Гозо.

 След сутрешно кафенце с гледка вече сме доволниГозо е вторият по големина остров от Малтийския архипелаг. Името му се свързва с легендата за нимфата Калипсо, дъщеря на бог Атлас. До там се стига супер лесно с ферибот, а навсякъде из острова може да се стигне с градски транспорт. Най голямата забележителност е Лазурния Прозорец, пещерата на Калипсо и 'най красивият' им пясъчен плаж Рамла Бей. Честно казано плажовете ги пропуснахме, защото са супер пренаселени а и в България си имаме (все още останали няколко) много по хубави плажове. Автобусчето буквално ни чакаше след като слязохме от ферибота. Много чисто, с климатик и прави страхотна панорамна обиколка на острова докато стигне до Лазурния Прозорец. А там освен страхотната гледка, има и няколко издълбани от водата естествени басейнчета в които може да се охладиш, което си е голям бонус защото няма грам сянка. Самите скали покрай брега са също супер интересни, надупчени от солената вода като швейцарско сирене и са се образували естествени ванички за събиране на морска сол.
Градчетата на Гозо са страхотни за разходка - много по спокойни от колкото на Малта, с малки красиви улички и закътани кафененца. За съжаление изпуснахме някакъв празник, но поне украсата по улиците все още стоешеЕдна от малките готини улички - няма дървета за сянка, но уличките са толкова тесни че няма как да ги огрее слънцето и е супер приятно да се разхождаш там на хадина

 И най накрая стигнахме до прозореца :) Принципно е забранено да се ходи над арката защото се рони, но въпреки всичко пак имаше хора и там

 А който не иска снимка с прозореца може и на другата страна :)

 Страхотен залез от ферибота
И малко портретна фотография :)


продължение Няма коментари:

Публикуване на коментар