Израел - Великден в Йерусалим

Великден в Йерусалим, поредна мечта, която за мое щастие успя да се сбъдне. Град, който запленява с разнообразието от религии и обичаи събрани между високите каменни стени. Нвсякъде цареше празнично насторение, хората се стичаха към Божи Гроб от всички страни и всеки се стараеше да се приближи колкото е възможно повече, дали за да чуе Великденската литургия, или просто за да се наслади на магията което се носеше във въздуха. В 12 вечерта камбаните запяха звънко над града и от всякъде около нас се разнесе 'Христос Воскресе'. Запалихме свещичките и се гмурнахме в морето от хора от всички краища на света, за да се разходим из симпатичните малки улички заобикалящи Божи Гроб. Нямаше ги стотиците сергии, нямаше я блъсканицата от туристи дошли само за през деня. Беше останало само очарованието на каменните сгради и притихналите фонтани.



Градът се събуждаше за поредният слънчев ден, и ние не издържахме на изкушението да се потопим в екзотиката на местните пазари. От всякъде ни заобикаляха сергии, отрупани с невероятни вкусотии - купчини халва, страхотни сирена, плодове, но над всичко това се носеше аромат на прясно изпечен козунак. Великден е все пак, традицията трябва да се спазва. Доволно закусили, се отправихме на разходка към стария град, без да имаме ясно определена цел или план. Стъпките ни отведоха към Стената на Плача, покрай църквата на Дева Мария и до Храмовия хълм. Няма смисъл да изброявам всички забележителности които посетихме. Йерусалим е пълен с невероятни места, но е абсолютно невъзможно да се опише, трябва да се усети.








След няколко дни изпълнени с религия и разходки в миналото, с голямо удоволствие се преместихме в Тел Авив. Изведнъж се озовахме заобиколени от толкова млади хора и живот, препълнени барове и заведения, че буквално се влюбихме от пръв поглед в града, който сякаш никога не спеше. На огромната плажна ивица мацки с изваяни тела и пичове с плочки тичаха или играеха волейбол, малко по в страни от открита сцена се разнасяше басовия звук на най-новите DJ сетове. И на метри от всичко това, спокойствието на старият град, тишината на каменните улички и невероятните гледки на старото пристанище.














Коментари

Популярни публикации от този блог

Португалия

#Van life - с кемпер в Гърция - дългият път до Лефкада

Пирин: х. Вихрен - Тевно езеро - Спано поле - х.Синаница